Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja določajo pogoje nakupa preko spletne trgovine  Miramar. Svetujemo vam, da jih pred nakupom pazljivo preberete, saj so namenjeni čim boljši izkušnji nakupa in povečanju zadovoljstva kupcev. Z naročili preko naše spletne trgovine izražate svoje strinjanje z navedenimi pogoji. Pogoji zavezujejo tako nas (ponudnika) kot vas obiskovalce, kupce oz. naše stranke (uporabnike). V primeru da se s splošnimi pogoji poslovanja spletne trgovine Miramar ne strinjate, vas lepo prosimo, da naše spletne trgovine ne uporabljate.

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine Miramar so sestavljeni v skladu s priporočili GZS in v skladu z zakonodajo – Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Obligacijskim zakonikom, Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu in elektronskem podpisu, Zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah, zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1), Zakonom o trgovini in v skladu z mednarodnimi kodeksi e-poslovanja.

Ponudnik si pridržuje pravico do sprememb pogojev poslovanja, zato uporabnike prosimo, da se vedno pred nakupom z njimi seznanijo. S spletno  trgovino www.miramar.si upravlja podjetje MIRAMAR, marketing, zunanja trgovina in zastopstva, d.o.o., Virmaše 193, 4220 Škofja Loka (v nadaljevanju kot prodajalec), ki ponuja svoje izdelke, kupci pa jih kupujejo.

 

Ponudba izdelkov na spletni strani

Ponudba izdelkov v spletni trgovini se zaradi narave poslovanja preko spleta pogosto in hitro spreminja ter posodablja in zato lahko pride tudi do napak. Da lahko napake kar se da hitro odpravi, trgovec prosi, da ga kupec o njih obvesti preko elektronskega naslova ali telefonske številke, objavljene na spletni strani. Slike izdelkov so lahko simbolične.

 

Nakup kot gost ali registrirani uporabnik

Uporabnik lahko nakup opravi kot gost ali kot registriran uporabnik.
Uporabnikom svetujemo, da izvedejo registracijo, saj si bodo tako lahko shranili podatke za dostavo in plačilo. 

Registracija pomeni vnos osebnih podatkov (ime, priimek, naslov, elektronski naslov, kontaktna telefonska številka), ki so potrebni za uspešno izvedbo naročila in dostavo izdelkov. Uporabnik dobi na izbrani naslov elektronske pošte uporabniško ime in geslo.

Nakup pomeni sklenitev prodajne pogodbe, ki je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika.

 

Potek nakupa

Uporabnik lahko doda izdelke v košarico. Uporabnik lahko ureja količino posameznega izdelka v košarici ali izdelek odstrani iz košarice. Za zaključek nakupa mora uporabnik izbrati način plačila in način dostave. Uporabnik lahko vnese največ eno promocijsko kodo.

Po oddaji naročila uporabnik po elektronski pošti prejme obvestilo o prejemu naročila v čakalno vrsto (uporabnik ima čas 30 minut za preklic naročila). V primeru, da uporabnik naročila ne prekliče, gre naročilo v nadaljnjo obdelavo. Ponudnik naročilo pregleda in preveri dobavljivost naročenih artiklov ter naročilo potrdi ali z razlogom zavrne.  Ponudnik si pridružuje pravico, da pokliče uporabnika na njegovo telefonsko številko. Naročilo je uspešno opravljeno po opravljenem plačilu. V trenutku, ko prejmete e-pošto, je s potrditvijo naročila  pogodba nepreklicno sklenjena.

Ko ponudnik blago pripravi, dostavi oz. pripravi za osebni prevzem o tem po elektronski pošti obvesti uporabnika. 

V primeru da kupec v roku 15 dni ne plača zneska naročila ali prevzame naročila se smatra, da odstopa od pogodbe. 

Potrjeno naročilo oziroma pogodba je v elektronski obliki shranjeno na strežniku podjetja Miramar d.o.o. Virmaše 193, 4220 Škofja Loka. Kupec lahko dobi kopijo pogodbe s poslano zahtevo po elektronski pošti na naslov info@miramar.si ali po telefonu 04/511 08 41.

 

Možni načini plačila

Ponudnik omogoča naslednje načine plačila:
– Nakazilo na transakcijski račun ponudnika po ponudbi/predračunu
– Plačilo s plačilno oz. kreditno kartico MasterCard, Maestro ali Visa
– Plačilo s PayPal plačilnim sistemom
– Plačilo ob prevzemu – z gotovino ali bančno kartico

 

Cene in popusti

Vse cene so v evrih in že vsebujejo DDV. Cene veljajo v trenutku nakupa ter nimajo vnaprej določene veljavnosti. Cene ne vsebujejo stroškov dostave. Strošek dostave je naveden ob izračunu vrednosti naročila pred elektronsko potrditvijo naročila. 

Pri posameznih reklamnih akcijah lahko spletna trgovina ponudi uporabniku različne popuste v obliki promocijskih kod, ki trajajo glede na reklamno akcijo.

 

Dostava

Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije. Pošiljke dostavljamo samo na naslove v Sloveniji. Strošek dostave znaša 4,5 EUR.  Dostava je brezplačna pri nakupu nad 80 EUR.

Rok dobave izdelkov, ki so na zalogi, je praviloma od 3 do 5 delovne dni, razen če dostavna služba na posamezni dostavni naslov dostavlja pozneje.

Kupec oziroma naslovnik je dolžan ob prevzemu preveriti količino in kakovost blaga.

 

Odstop od pogodbe / Vračilo blaga

Kupec ima pravico, da v 14-ih dneh od dneva prevzema naročenih izdelkov trgovcu na objavljen elektronski naslov sporoči, da odstopa od kupoprodajne pogodbe, pri čemer mu ni potrebno navesti razloga za takšno odločitev. Vrnitev kupljenih izdelkov trgovcu v roku za odstop od kupoprodajne pogodbe šteje za sporočilo o odstopu. Edini strošek, ki zaradi odstopa od kupoprodajne pogodbe bremeni kupca, je strošek vračila izdelkov trgovcu.

Rok za vračilo kupljenih izdelkov je 14 dni od dne oddanega sporočila o odstopu od kupoprodajne pogodbe. Vrnjeni izdelki morajo biti nepoškodovani, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini, razen če so izdelki uničeni, pokvarjeni, izgubljeni ali se je njihova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Obvezno je potrebno priložiti original račun spletnega nakupa. Kopija računa ni veljaven dokument. V primeru, da je napaka za kupca povzročila neupravičene stroške, jih bo trgovec skušal poravnati najkasneje v 14-ih dneh od argumentiranega obvestila s pojasnilom o napaki. Trgovec vse izdelke pred pošiljanjem skrbno zapakira v škatlo za dostavo. Vsi izdelki so pred pakiranjem nepoškodovani in natančno pregledani.

Za vrnjene izdelke trgovec kupcu najkasneje v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu vrne vplačani znesek, morebitne uporabljene promocijske kode in drugi popusti pa se kupcu ne vrnejo. Vračilo vplačanega zneska trgovec izvrši na transakcijski račun kupca. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče.

Kupec artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Kupec sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Kupec odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če je zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih kupca, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo.

V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu ZVPot, lahko trgovec kupcu ponudi odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo trgovec z zapisnikom določi ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi kupca po elektronski pošti. Kupec omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

 

Varovanje osebnih podatkov

Trgovec se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z ZVOP-1. Trgovec za nedoločen čas hrani naslednje podatke članov spletne trgovine: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije s trgovcem. Z nakupom ali vpisom v spletno trgovino kupec dovoljuje, da trgovec shranjuje, obdeluje in uporablja osebne podatke, posredovane na spletnem obrazcu, do preklica za naslednje namene: za telefonsko, pisno in elektronsko obveščanje o novostih in ponudbah, vabila na dogodke, segmentacijo strank, anketiranje, statistične obdelave. Kupčevi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.

Za goste spletne trgovine trgovec hrani osebne podatke samo za čas do izpolnitve naročila naslednje podatke gostov spletne trgovine: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije s trgovcem. Po izpolnitvi naročila se hranijo samo še podatki v zvezi s posameznim naročilom, do katerih je mogoč dostop samo prek poznavanja številke računa in številke naročila.

Spletna trgovina lahko samodejno zbira tudi nekatere podatke o strojni in programski opremi vašega računalnika. Med te podatke sodijo: naslov IP, vrsta brskalnika, imena domen, čas dostopanja in naslovi spletnih strani, ki ste jih obiskali v spletni trgovini trgovca.

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-mail naslova, uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

 

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik mora v 5 delovnih dneh potrditi, da je prejel pritožbo in kupca obveščati o poteku postopka. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

V primeru težav lahko kupec ponudnika Miramar d.o.o., kontaktira preko telefona na telefonsko številko 04/511 08 41 ali po elektronski pošti na info@miramar.si. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova ali pisno na sedež podjetja, Miramar d.o.o., Virmaše 193, 4220 Škofja Loka.

Skladno z zakonskimi normativi Miramar d.o.o ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Skladno z uredbo (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES. Miramar d.o.o. objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom tukaj: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL.

Pravne osebe

Enaki pogoji poslovanja veljajo za pravne osebe z izjemo možnosti odstopa od pogodbe. Pravne osebe nimajo možnosti odstopa od pogodbe v 14 dneh od prevzema artikla brez razloga, kot to velja za fizične osebe.

Sprememba pogojev poslovanja

Trgovec lahko v primeru sprememb predpisov, ki urejajo poslovanje spletnih trgovin, varstvo podatkov ter druga področja, ki so v zvezi s poslovanjem spletne trgovine trgovca, in v primeru sprememb lastne poslovne politike spreminja in/ali dopolnjuje Pravila in pogoje poslovanja, o čemer bo vsakič seznanil uporabnike na primeren način. Vsaka sprememba ali dopolnitev Splošnih pogojev poslovanja začne veljati in se uporabljati z iztekom 8-dnevnega roka od objave sprememb in/ali dopolnitev. Če je sprememba in/ali dopolnitev Pravil in pogojev poslovanja nujna zaradi uskladitve s predpisi, lahko izjemoma te spremembe in/ali dopolnitve stopijo v veljavo in uporabo v krajšem času.

Kupec, ki se s spremembami in/ali dopolnitvami teh Pravil in pogojev poslovanja ne strinja, mora v roku 8 dni od objave obvestila o spremembi in/ali dopolnitvi Pravil in pogojev poslovanja preklicati svojo registracijo, sicer se po izteku tega roka šteje in nasproten dokaz ni dopusten, da uporabnik spremembe in/ali dopolnitve Pravil in pogojev poslovanja sprejema. Preklic registracije se naredi tako, da kupec s pisno izjavo trgovcu sporoči preklic.

Trgovec posluje v skladu z Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) in na njegovi podlagi sprejetimi predpisi.

Pravila in pogoje poslovanja je sprejela zastopnica podjetja Miramar d.o.o., Maja Marenk v Virmašah, dne 28.12.2020.